لیست اختراعات سيد شهاب الدين آيت اللهي
رفتار الكتروسينتيكي سطح به پتانسيل صفحه برش بين سطح باردار و محلول الكتروليت وابسته است كه اين پتانسيل، پتانسيل زتا نام دارد. پتانسيل زتا يك پارامتر كليدي اثرگذار بر روي پايداري سيستم در پديده هاي سطحي و علوم كلوييدي شناخته مي شود. اندازه گيري پتانسيل زتا در صنايع بسياري از جمله سراميك، پزشكي، داروسازي، صنايع پليمري، فرايندهاي معدني و تصفيه آب كاربرد دارد. پتانسيل استريمينگ يكي از روش هاي نوين اندازه گيري پتانسيل زتا و جايگزيني مناسب به جاي روش رايج الكتروفورسيس در محيط متخلخل مي باشد. با توجه به پيچيدگي اندازه گيري اين پتانسيل و تفسير نتايج بدست آمده كارهاي بسيار كمي در زمينه اندازه گيري پتانسيل زتا و بار سطحي محيط هاي متخلخل از جمله سنگ هاي مخازن زيرزميني آبي و هيدروكربوري در مجاورت محلول الكتروليت انجام شده است. هدف اوليه از انجام اين پروژه ساخت دستگاه اندازه گيري پتانسيل استريمينگ با دقت بالا جهت تعيين پتانسيل زتا نمونه هاي مختلف متخلخل در مجاورت الكتروليت بوده است. كاربرد عمومي اين دستگاه اندازه گيري پتانسيل زتا وجايگزيني براي روش رايج الكتروفورسيس مي باشد. هدفي ديگر از ساخت دستگاه، اندازه گيري پتانسيل زتا سنگ هاي متخلخل مخزني (ماسه سنگي و كربناته) در مجاورت محلول هاي الكتروليت ساخته شده از نمك هاي موجود در آب سازند و آب دريا با رويكرد جديد بررسي الكتروسنتيكي فرايندهاي ازدياد برداشت پايه آبي از مخازن نفتي مي باشد. خصوصيات سطحي، رفتار ترشوندگي و تراوائي سنگ هاي مخازن نفتي نقش مهمي را در بازيابي نفت ايفا مي كند. تمام اين پارامترها تحت تاثير بارسطح سنگ و پتانسيل الكتروسينتيكي سطحي سنگ مي باشند. بدين ترتيب با بررسي الكتروسينتكي سنگ مخزن مي توان مكانيزم هاي تغيير ترشوندگي و توليد نفت را درشرايط مختلف پيش بيني كرد و شرايط بهينه را براي سيال تزريقي بدست آورد.
"تفكيك گر الكتريكي آسفالتين از نفت خام" دستگاهي نسبتا ارزان قيمت است كه مي تواند به راحتي و در مدت زمان بسيار كوتاه ذرات آسفالتين را از نفت خام جدا كند. در روش هاي مرسوم جداسازي آسفالتين از نفت خام، علاوه بر مصرف مقدار زيادي حلال (نرمال آلكان)، مدت زمان انجام آزمايش بسيار طولاني است و از يك روز تا يك هفته متغير است. به عنوان مثال در روش استاندارد IP-143، فرايند جداسازي ذرات آسفالتين حدود 1 روز كامل به طول مي انجامد و طي چندين مرحله و صرفا بر پايه فيلتراسيون دستي ذرات جداسازي مي شوند. براي رفع اين مشكل دستگاه تفكيك گر الكتريكي به گونه اي طراحي و ساخته شده است كه با بهره گرفتن از انرژي الكتريكي ميتواند بسيار راحتتر، طي يك مرحله و در مدت زمان كمتر از 30 دقيقه فرايند جداسازي آسفالتين از نفت خام را انجام دهد. در اين دستگاه مخلوط نفت خام و حلال در سلول ترسيب الكتريكي قرار گرفته و به كمك دو صفحه فلزي (پايانه هاي الكتريكي: آند و كاتد) ميدان الكتريكي بر مخلوط اعمال مي شود. تحت ميدان الكتريكي رسوبات آسفالتيني به سطح تيغه هاي فلزي مي چسبند و از توده سيال جداسازي مي شوند. رسوبات ايجاد شده به شكل پودر از سطح تيغه ها قابل بازيابي هستند. اين دستگاه با طرحي نوين و استفاده از فرايندي نوآورانه جايگزيني بسيار مناسب و كاربردي جهت جداسازي آسفالتين از نفت خام به حساب مي آيد.
اين اختراع در صنعت نفت كاربرد عملياتي و ميداني دارد. از طرفي ديگر اگرچه در 60 سال گذشته موضوع آسفالتين در صدر مطالعات تحقيقاتي بوده است، اما هنوز كمبود ابزار قوي احساس مي شود كه بتواند بر روي نفت خام در ابعاد 3 ميل تمركز كند و ذرات آسفالتين را به طور واضح و برخط مشخص كند. رسوب و جذب آسفالتين در طي روش هاي ازدياد برداشت نفت باعث ايجاد مشكلات شديد مي شود كه اين امر بر راندمان بهبودي تأثير مي گذارد و هزينه توليد نفت را افزايش مي دهد. در اينجااز يك ابزار قوي و قابل اعتماداستفاده شده است. با توجه به رويكردهاي بنيادين صنعت نفت مبني بر استفاده از روش هاي شناسايي رسوب آسفالتين نياز به استفاده از تكنولوژي هاي جديد مانند ابزار نوري است. در اين راستا بكارگيري منبع نور در صنعت به دليل قدرت تمركز نوري بالا بيش از پيش مورد توجه است. طبق تحقيقات و آزمايشات انجام شده تابش نور درون نمونه نفتي با نتايجي هم چون: قابليت عبور از نمونه نفتي در ابعاد 3 ميل نقش موثر و چشم گيري در شناسايي ذرات آسفالتين وافزايش توليد از ميادين نفتي داشته است. استفاده ميداني و عملياتي از اين تكنولوژي در اكثر ميادين نفتي از جمله ميادين نفتي ايران خيلي كاربردي است.در اين اختراع سعي گرديده تا براي اولين بار با ساخت دستگاه دستگاه جامع براي انجام تست هاي آسفالتين گامي در جهت استفاده هر چه بيشتر از اين تكنولوژي در اين صنعت نفت بخصوص در راستاي شناسايي ذرات آسفالتين موجود در نفت خام برداشته شود.
موارد یافت شده: 3